Salmonella, fipronil, ptasia grypa: dlaczego mamy problem z jajkami?

02.11.2017 15:54

Nie dość, że na rynku jest coraz mniej jajek, to na dodatek ich ceny gwałtownie podskoczyły. Eksperci wyjaśniają, że oprócz skażenia europejskich jaj środkiem przeciwko wszom, mamy też spory kłopot z salmonellozą. Skala zachorowań zaczyna się wymykać spod kontroli. W UE tylko w tym roku zmarło z jej powodu więcej osób niż na... AIDS!

Salmonella, fipronil, ptasia grypa: dlaczego mamy problem z jajkami?

fot. pixaby.com/CC0 Public Domain

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jajka są średnio o 6 proc. droższe niż przed rokiem. Tylko w sierpniu tego roku aż dwukrotnie wzrósł też ich eksport. Dlaczego? Wszystko przez to, że po informacji o tym, że w wielu europejskich krajach doszło do skażenia jaj fipronilem (m.in. w Holandii, Belgii i Niemczech) zdecydowano się wybić część stad kur niosek.

Na dodatek we Włoszech i we Francji (która dotąd była największym producentem jaj w Europie) wykryto kolejne ogniska ptasiej grypy. Zapotrzebowanie na jajka starano się wypełnić zamówieniami z Polski, przez co ilość jaj na naszym krajowym rynku znacznie się zmniejszyła. Wiele półek w supermarketach świeci teraz pustkami - wcześniej zalegały na nich jaja, które teraz stają się coraz bardziej pożądanym towarem.

Niestety polscy hodowcy mają kolejny problem - salmonellozę. Jak podaje Państwowy Zakład Weterynarii - tylko do połowy października doszło do ponad 8 tys. zachorowań - to więcej niż w całym 2016 roku a przecież obecny rok jeszcze się nie skończył. Państwowa Inspekcja Sanitarna ujawniła, że w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2017 roku na salmonellozę zmarło już 13 ofiar. Jeśli obecna tendencja się utrzyma - będzie to najgorszy wskaźnik od dekady.

Salmonelloza jest już groźniejsza niż AIDS?

Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna:

"

Eksperci zauważają, że w tej chwili salmonelloza jest bardziej groźna niż AIDS. "

Na AIDS w tym roku zmarły tylko trzy osoby - na salmonellozę zaś aż trzynaście. Dlaczego do tego doszło?

Producenci jaj uważają, że przyczyną tego problemu jest zakaz stosowania do walki z zakażeniem formaldehydu, który od połowy 2016 roku stracił status środka biobójczego, przez co nie może być stosowany przy produkcji pasz. Komisja Europejska pozostawiła decyzję o zakazie używania tego środka w gestii państw członkowskich. Jak dotąd tylko Finlandia zdecydowała się na to, by odejść od tego zalecienia.

Zagłosuj

Czy zauważyłaś/(łeś), że ostatnio na rynku jest coraz mniej jaj?

egg-2796898_1920
fot. Pixaby.com/CC0 Public Domain

Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób: Polska ma problem z salmonellozą

Salmonelloza w Polsce osiągnęła już taką skalę, że Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób wymienia nas jako potencjalne źródło tej choroby w Europie, co może zagrozić załamaniem w eksporcie jaj z Polski. Krajowi producenci jaj apelują z tego powodu do resortu rolnictwa o to, by odejść od europejskiego zakazu stosowania formaldehydu, co mogłoby zapobiec dalszym problemom w tej kwestii.

________

zdrowie.radiozet.pl/DGP/π