SERce lubi SER! Spożywanie nabiału nie zwiększa ryzyka chorób serca

10.05.2017 16:10

Badania, w których w ciągu ostatnich 35 lat wzięło udział w sumie prawie milion uczestników, wykazały, że jedzenie serów nie ma wpływu na wzrost ryzyka schorzeń sercowo-naczyniowych. Wskazany jest jednak umiar!

SERce lubi SER! Spożywanie nabiału nie zwiększa ryzyka chorób serca

fot. pixaby.com/CC0 Public Domain

 

Na łamach European Journal of Epidemiology naukowcy obalają kolejny żywieniowy mit. Według ekspertów spożywanie sera nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Produkty zawierające wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - tj. żółte sery, jogurty czy pełnotłuste mleko, które dotąd oskarżano o to, że mogą szkodzić "sercowcom", nie mają związku ze zwiększeniem ryzyka ataku serca czy udaru.

Prof. Ian Giens z brytyjskiego Uniwersytetu Reading przekonuje, że spożywanie tych produktów nie ma związku z zawałem serca ani udarem mózgu. Dzięki serii 29 badań, którym przez ponad 3 dekady było poddawanych łącznie niemal 1 mln osób, udało się potwierdzić, że powstrzymywanie się od jedzenia takich produktów nie może zapobiegać chorobom układu krążenia. Prof. Giens wyjaśnia, że:

"

W ostatnich latach utarło się przekonanie, że nasycone tłuszcze zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale nasze badania udowodniły, że jest ono błędne.

"

Co za dużo, to niezdrowo

Zgodnie z zaleceniami propagowanymi przez brytyjskie NHS mężczyźni nie powinni spożywać więcej niż 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych na dobę zaś kobiety - 20 g. Jeśli nie przekroczymy norm, nie powinniśmy się obawiać, że nabiał może zaszkodzić naszemu sercu. Potwierdzają to szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Bergen, którzy uważają, że regularne spożywanie niewielkich ilości nabiału bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe może wręcz działać ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Nie powinniśmy jednak przekraczać dziennych norm kalorycznych, by nie doprowadzić do wzrostu cholesterolu we krwi.

Z kolei eksperci z British Heart Foundation (BHF) podkreślają, że niezbędne jest zachowanie umiaru i kierowanie się zdrowym rozsądkiem, dlatego nie odradzają jedzenia serów, ale według nich istnieje wiele dowodów na to, że spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego oraz może wpływać niekorzystnie na profil lipidowy surowicy krwi.

Tłusty ser jest zdrowszy niż jego wersja "light"?

Od lat na całym świecie wzrasta sprzedaż produktów niskotłuszczowych. W świetle najnowszych badań zdecydowanie lepiej jest sięgać po niewielkie ilości pełnowartościowych produktów niż po ich wersje "light" z ograniczoną ilością tłuszczu. Negatywny wpływ mody na produkty odtłuszczone przyczynia się do zwiększenia łamliwości kości wśród młodych ludzi i jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, zagrażając prawidłowemu rozwoju ich dzieci.

źródło: European Journal of Epidemiology

serce_agencja gazeta
fot. Agencja Gazeta
Zagłosuj

Jak często sięgasz sery z ograniczoną ilością tłuszczu?

______

zdrowie.radiozet.pl/π