Abstynenci nie mają racji? Picie alkoholu może nam jednak wyjść na zdrowie

28.07.2017 16:35

Osoby, które piją umiarkowane ilości alkoholu (najlepiej wina) 3-4 razy w tygodniu, mają mniejsze szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż Ci, którzy unikają wszelkich trunków - twierdzą naukowcy z Danii.

Abstynenci nie mają racji? Picie alkoholu może nam jednak wyjść na zdrowie

fot. Phovoi R./Panther Media/East News

Nadmiar wysokoprocentowych napojów z pewnością nam nie służy - zwłaszcza naszej wątrobie, szkodzi też naszemu sercu oraz sprzyja chorobom nowotworowym. Okazuje się jednak, że unikanie alkoholu wcale nie jest tak korzystne dla naszego organizmu, jak się dotąd wydawało. Choć zdania wśród ekspertów w tej kwestii były przez lata podzielone, to najnowsze wyniki badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma "Diabetologia", zmieniają nieco dotychczasowe status quo dotyczące alkoholu.

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 70 tys. pacjentów naukowcom z Uniwersytetu Południowej Danii udało się udowodnić, że u osób pijących niewielkie ilości alkoholu od 3 do 4 razy w tygodniu ryzyko wystąpienia cukrzycy było o 32 proc. (u kobiet) i o 27 proc. (u mężczyzn) niż u abstynentów lub osób spożywających alkohol rzadziej niż raz w tygodniu.

Niewielkie ilości alkoholu 3-4 razy w tygodniu pomagają obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2

Kierująca badaniami prof. Janne Tolstrup z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Południowej Danii wyjaśnia, że udało się potwierdzić, że najlepszy wpływ na nasz organizm ma spożywanie niewielkich ilości alkoholu nawet kilka razy w tygodniu (3-4), niż picie rzadziej większych dawek wysokoprocentowych trunków. Wiele zależy też od tego, jaki alkohol wybierzemy.

Zdaniem naukowców najkorzystniej jest pić bogate w polifenole wino (zwłaszcza czerwone), które wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi.

W przypadku piwa zachodzą większe zależności pomiędzy reprezentantami poszczególnych płci. Mężczyźni pijący od 1 do 6 piw w tygodniu mogą obniżyć ryzyko cukrzycy o 21 proc. w porównaniu do panów spożywających mniej niż 1 piwo w tygodniu. Takiego efektu nie dało się jednak zaobserwować wśród kobiet. 

Kobietom nadmiar alkoholu szkodzi bardziej niż mężczyznom

Paniom dużo bardziej niż płci męskiej szkodzi nadmiar alkoholu - znacząco zwiększając w ich przypadku ryzyko rozwoju cukrzycy - czego nie dało się zauważyć wśród panów. Szczególnie niekorzystny na kobiecy organizm jest gin, który zwiększa ryzyko cukrzycy aż o 83 proc.

Co ciekawe, wyniki badań duńskich uczonych wcale nie potwierdziły, że upijanie się zwiększa ryzyko cukrzycy. Z całą pewnością nadmiar alkoholu szkodzi jednak wątrobie i trzustce. Sprzyja też chorobom przewodu pokarmowego.

Naukowcom udało się jednak wykazać, że umiarkowane ilości niektórych trunków zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - m.in. zawału serca oraz udaru mózgu.

Na zdrowie!?

Dr Emily Burns - brytyjska ekspertka zajmująca się problemem cukrzycy - komentując wyniki badań duńskich uczonych - podkreśla, że wpływ regularnego spożywania alkoholu na ograniczenie ryzyka cukrzycy typu 2 powinniśmy jednak traktować bardzo indywidualnie. Ludzie powinni zdawać sobie sprawę z tego, że pozytywny wpływ wysokoprocentowych napojów na przeciwdziałanie cukrzycy nie daje nam podstaw do tego, by zmienić dotychczasowe zalecenia specjalistów i rekomendować picie alkoholu w celach zdrowotnych.

Obawy te potwierdza też prof. Tolstrup, która tłumaczy, że mimo pozytywnych efektów spożywania niewielkich ilości alkoholu kilka razy w tygodniu:

"

Należy pamiętać, że alkohol może sprzyjać ponad 50 różnym schorzeniom, dlatego wcale nie namawiamy do tego, by po niego sięgać - zwłaszcza w nadmiarze! "

Zagłosuj

Ile razy w tygodniu pijesz alkohol?

___

zdrowie.radiozet.pl/BBC/π