Te 3 gatunki grzybów będą dostępne w sprzedaży. MZ rozszerzyło wykaz

01.09.2017 13:52

Smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska - te trzy gatunki grzybów mają zostać dopuszczone do sprzedaży. Ministerstwo Zdrowia przekonuje, że owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym i bezpieczne dla zdrowia.

Te 3 gatunki grzybów będą dostępne w sprzedaży. MZ rozszerzyło wykaz

fot. Smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska (fot. Wikimedia Commons)

Obecnie na wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów znajdują się 44 gatunki. Resort zdrowia zdecydował się jednak opublikować projekt rozporządzenia rozszerzającego wykaz o trzy jadalne gatunki grzybów z rodziny smardzowanych:

  •  smardz jadalny,
  • smardz stożkowaty oraz
  • naparstniczka czeska.

Jak zapewniają autorzy projektu:

"

Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta. "

Grzyby te są objęte ochroną częściową, dlatego w projekcie doprecyzowano, że rozporządzenie dotyczy smardza jadalnego i stożkowatego pochodzącego wyłącznie z:

  • ogrodów i upraw ogrodniczych,
  • szkółek leśnych oraz
  • terenów zielonych.

Ponadto wskazano, że wszystkie trzy dopisane gatunki grzybów mogą pochodzić spoza terytorium Polski.

Zobacz, jak wyglądają gatunki grzybów, które dopuszczono do sprzedaży!

W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją spożywania grzybów.

Lekarze i Główna Inspekcja Sanitarna stale przypominają, że należy zbierać tylko te grzyby, do których mamy absolutną pewność, że są jadalne. Pomyłka może skończyć się tragicznie - ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią.

W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Sprawdź, czy umiesz odróżnić grzyb jadalny od trującego!

mushrooms-2678385_1920
fot. cocoparisienne/pixaby.com/CC0 Public Domain

Przeczytaj: Kania czy muchomór? Jak odróżniać grzyby?

________

zdrowie.radiozet.pl/PAP/π