Świeże kasztany działają jak naturalne odpromienniki. Warto je zbierać!

22.09.2017 15:42

22 września o godz. 22.02 zacznie się astronomiczna jesień a wraz z nią sezon na depresję, przeziębienia i grypę. Sporo życiowej energii można sobie dodać trzymając w ręku lub przy urządzeniach elektronicznych... kasztany - najlepiej te, które dopiero co spadły z drzew. Okazuje się, że mają w sobie niezwykłą moc!

Świeże kasztany działają jak naturalne odpromienniki. Warto je zbierać!

fot. pixaby.com/CC0 Public Domain

Kasztany mogą dodać nam energii

Jesienią nawet brazylijski serial nie cieszy już jak kiedyś - śpiewał Tymon Tymański. "Jesienna deprecha", w którą łatwo wpaść o tej porze roku, może być dla nas mniej dotkliwa, jeśli wykorzystamy dobroczynne działanie kasztanów. Ich naturalne promieniowanie ma właściwości lecznicze i pozwala nie tylko zapobiegać wielu chorobom, ale także ograniczać szkodliwy wpływ urządzeń elektronicznych na nasz organizm. Jak to możliwe?

Japońskim naukowcom już kilka lat temu udało się potwierdzić, że małe, zupełnie niepozorne kasztany, kryją w sobie całkiem sporą moc. Zawdzięczają to pierwiastkom promieniotwórczym, które kasztanowce pochłaniają z gleby. Są im niezbędne do dalszego rozwoju. Przez zielone łupiny przenikają nawet do wnętrza kasztanów. Trzymane w ręce mogą pomagać łagodzić np. migrenę, stres lub bóle reumatyczne. Po umieszczeniu ich w pobliżu komputera, telefonu komórkowego czy telewizora mają pochłaniać szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne. Dobroczynne właściwości mają jednak mieć tylko te, które są świeże. Dlaczego?

Kasztany stosunkowo szybko pochłaniają negatywną energię a po przekroczeniu pewnej ilości zaczynają oddawać ją na zewnątrz. Opadamy wtedy z sił, stajemy się apatyczni, ospali lub przeciwnie - rozdrażnieni i łatwo możne nas rozboleć głowa.

Lecznicze i kosmetyczne właściwości kasztanów

kiastanien-1484960_1920
fot. pixaby.com/CC0 Public Domain
  • Uszczelniają naczynka krwionośne zapobiegając utracie elastyczności skóry.
  • Pomagają likwidować obrzęki skóry i żylaki.
  • Zapobiegają reumatyzmowi.
  • Pozwalają się pozbyć uczucia ciężkości nóg.
  • Dzięki zawartości substancji o właściwościach pieniących (saponin) często można znaleźć je w składzie mydeł lub produktów kosmetycznych.

Czy warto jeść (jadalne) kasztany?

Wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom. Na dodatek doskonale wpływają na pracę serca. Największymi miłośnikami jadalnych kasztanów są Francuzi, choć - jak twierdzą rodowici paryżanie - na słynnym placu Pigalle wcale nie sprzedaje się najlepszych okazów (w ogóle trudno je tam potkać). Coraz częściej dostępne są jednak w zwykłych supermarketach, nawet w Polsce.

Nad Wisłą jadalne kasztany stają się coraz bardziej popularne - nie tylko ze względu na specyficzny smak. Jak je przygotować? Wystarczy prażyć je w piekarniku (o temp. 200 st. Celsjusza) - aż pęknie im skorupka - lub gotować przez około godzinę we wrzątku. Dzięki zawartości dobrze przyswajalnej skrobi oraz wartościowych dla naszego serca i układu krążenia tłuszczów, mogą być doskonałą przekąską na jesienne słoty!

Zagłosuj

Czy jadłeś kiedyś kasztany?

Przygotowanie jadalnych kasztanów jest dziecinnie proste! Wystarczy je ugotować lub upiec w piekarniku!

Zagłosuj

Czy udało Ci się już zebrać kasztany w tym roku?

Zrzut ekranu 2017-09-22 o 15.45.06
fot. Pixaby.com/CC0 Public Domain

_____

zdrowie.radiozet.pl/π