Jesz za szybko? Grozi Ci cukrzyca, choroby serca i udar!

14.11.2017 17:58

Im szybciej pochłaniasz jedzenie, tym szybciej... tyjesz, wzrasta Ci ciśnienie i "zły" cholesterol, waha się poziom cukru we krwi a na dodatek możesz nabawić się zespołu metabolicznego, przez który będziesz narażony na wiele chorób cywilizacyjnych - dowodzą kardiolodzy z Japonii. 

Jesz za szybko? Grozi Ci cukrzyca, choroby serca i udar!

fot. reidy68,pixaby.com/CC0 Public Domain

Zespół metaboliczny, czyli co nam grozi przez "szybkie" jedzenie

Dr Takayuki Yamaji - japoński kardiolog z Uniwersytetu Hiroshima - podczas tegorocznego spotkania American Heart Association w Anaheim w Kalifornii przedstawił niezwykłe wyniki badań, które prowadził przez ostatnich 5 lat na grupie liczącej ponad tysiąc uczestników.

Naukowiec próbował znaleźć związek pomiędzy tempem, w jakim spożywamy posiłki, a występowaniem zespołu metabolicznego (zwanego też zespołem insulinooporności). Na czym polega ta dolegliwość?

Mianem tym określany jest zespół czynników zwiększających ryzyko chorób cywilizacyjnych - m.in. cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru mózgu, miażdżycy czy otyłości. Sprzyja im:

  • nadciśnienie tętnicze
  • podwyższony poziom trójglicerydów
  • hiperlipidemia - wysoki poziom tłuszczów we krwi
  • niski poziom "dobrego" cholesterolu
  • szeroki obwód w talii

Według amerykańskiego National Institutes of Health (NIH) z zespołem metabolicznym boryka się już jedna trzecia (ok. 34 proc.) mieszkańców USA. Specjaliści ostrzegają, że problem ten może wkrótce stać się wiodącym czynnikiem ryzyka chorób serca i w

yprzedzić pod tym względem... palenie papierosów! Szacuje się, że w skali świata zespół metaboliczny może dotyczyć od 10 do 84 procent populacji (w zależności od kraju).

Jedz wolno - będziesz zdrowszy!

Zespół pod kierunkiem dra Takayuki Yamaji przeanalizował pod tym kątem nawyki żywieniowe wśród dorosłych Japończyków. W ich badaniach wzięło udział 1083 uczestników (642 mężczyzn i 441 kobiet). Na początku eksperymentu ich średni wiek wynosił 51 lat. Przez 5 kolejnych lat wszyscy badani byli proszeni o wypełnienie szczegółowych kwestionariuszy, w których uzupełniano informacje dotyczące ich stylu życia, nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej, historii przebytych wcześniej chorób oraz tego, ile kilogramów przybyło im od 20. roku życia. 

Badanych podzielono na trzy grupy - w zależności od tego, w jakim tempie zwykli spożywać posiłki (wolno, "normalnie" lub za szybko). Okazało się, że w ciągu trwających 5 lat badań aż u 84 badanych, którzy spożywali posiłki najszybciej, zaobserwowano objawy zespołu metabolicznego. Japończykom udało się udowodnić, że istnieje związek pomiędzy tempem, w jakim jemy, a przyrostem masy ciała, poziomem cukru, cholesterolu i tłuszczów we krwi oraz obwodem naszej talii

Zagłosuj

W jakim tempie jesz zwykle posiłki?

Jaki wpływ na zdrowie ma tempo, w którym spożywamy jedzenie?

obiad
fot. Agnieszka Olek/East News

Im szybciej jemy posiłki, tym bardziej jesteśmy narażeni na wzrost naszej wagi, podwyższenie poziomu cukru we krwi, zwiększeniem obwodu talii a także wyższym poziomem lipoprotein o niskiej gęstości oraz "złym: cholesterolem.

W porównaniu do grupy jedzącej w umiarkowanym (normalnym) tempie, uczestnicy, którzy zjadali swoje posiłki w najszybszym tempie, byli niemal dwukrotnie bardziej narażeni na wystąpienie zespołu metabolicznego.

Wyniki testów okazały się jednoznaczne. Grupa, która zjadała swoje posiłki najszybciej, miała aż o 11,6 proc. większe szanse na rozwój zespołu metabolicznego. Osoby jedzące w normalnym (umiarkowanym) tempie - miały średnio 6,5 proc. szans na wystąpienie takiej dolegliwości, zaś w przypadku ostatniejgrupy ludzi, którzy jedli najwolniej, ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego wynosiło tylko 2,3 proc. 

"

- Szybkie tempo jedzenia sprzyja insulinooporności i wiąże się z wyższym prawdopodobieństwem pojawienia się czynników sprzyjających wielu chorobom cywilizacyjnym, które mają związek z zespołem metabolicznym - podsumowuje dr Takayuki Yamaji. "

Japoński kardiolog podkreśla, że odkrycie, które udało się mu potwierdzić, może wskazywać na to, że poświęcenie więcej czasu na spokojny posiłek jest kluczową kwestią, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 2, chorobom serca czy udarom oraz innym dolegliwościom, które mogą pojawić się w konsekwencji zespołu metabolicznego.

źrodło: Medical News Today

________

zdrowie.radiozet.pl/π