Arbuz - idealny na upały i skuteczniejszy niż niejeden lek

09.08.2017 12:10

Obniża ciśnienie krwi, ma więcej likopenu niż surowe pomidory, doskonale oczyszcza organizm z toksyn a na dodatek może zastąpić... viagrę! Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o witaminowej bombie, po którą powinniśmy sięgać przez całe lato!

Arbuz - idealny na upały i skuteczniejszy niż niejeden lek

fot. asiaware/instagram/YouTube/Life Hacks & Experiments

Ma niewiele kalorii (w 100 g zaledwie ok. 30), ale dość wysoki indeks glikemiczny (75). Już jeden kawałek tego owocu zaspokoi połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Choć idealnie gasi pragnienie, to jednak - zwłaszcza diabetycy - powinni pamiętać, że objadając się nim można szybko podnieść poziom cukru we krwi. Sok z tego owocu doskonale nadaje się jednak dla wszystkich, którzy uprawiają sport. Zawarta w arbuzach cytrulina sprzyja regeneracji organizmu po forsownych ćwiczeniach. Z kolei dzięki arganinie owoc ten działa jak afrodyzjak, skutecznie podnosząc nasze libido.

Arbuz działa jak... Viagra!

watermelon-1504404_1920
fot. pixaby.com, CC0 Public Domain

Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie przekonują, że dzięki składnikom obecnym w tym owocu może on działać na męskie naczynia krwionośne podobnie jak... Viagra!

Jedzenie arbuza może na dodatek zwiększać nasz popęd seksualny. Porcja świeżego owocu przed oddaniu się miłosnym żądzom sprawi zaś, że nie będziemy się czuć ociężali po spożyciu tej niskokalorycznej przekąski.

Cytrulilna, która poprzez procesy enzymatyczne przekształcana jest w argininę (aminokwas wspomagający pracę układu sercowo-naczyniowego, usuwający z organizmu mocznik i toksyczne substancje oraz poprawiający naszą odporność) prowadzi do zwiększenia stężenia tlenu azotu w organizmie. Dzięki temu naczynia krwionośne stają się rozluźnione.

Eksperci uważają, że ten naturalny mechanizm może być pomocny w leczeniu zaburzeń erekcji, ale można go również wykorzystać w walce z otyłością oraz cukrzycą typu 2.

W arbuzach jest więcej likopenu niż w pomidorach?

Działający antynowotworowo i zmniejszający ryzyko zawału mięśnia sercowego likopen uważany jest za jeden z najzdrowszych składników pomidorów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że arbuzy - zwłaszcza te czerwone - mają go więcej. Warto pamiętać, że przeciwutleniacz ten rozpuszcza się w tłuszczach.

Najlepiej jeść arbuzy np. łącząc je z awokado, skrapiając oliwą lub olejem lnianym albo... dodać je do letniej sałatki - jako jeden ze słodkich dodatków, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie zarówno warzyw - jak i owoców.

Arbuzy mają też całkiem sporo polecanego w przypadku chorób skóry i osłabionego wzroku beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Sok z tego owocu idealnie sprawdzi się po treningu - idealnie regenerując nasze mięśnie po forsownym wysiłku.

Sok z arbuza? Poznaj najbardziej nietypowy sposób na to, by go przyrządzić!

Zagłosuj

Jak często jadasz arbuzy latem?

_______

zdrowie.radiozet.pl/π