Jak się pozbyć pestycydów z warzyw i owoców?

10.01.2018 13:23

Piękne, pachnące, kolorowe warzywa i owoce uważane są za podstawę zdrowej diety. W dzisiejszych czasach do ich uprawy stosuje się jednak środki chemiczne, które oprócz kilku zalet mają głównie wady. Z tego powodu oprócz witamin ulubione warzywa zawierają również pozostałości pestycydów. Jak się ich pozbyć i cieszyć się zdrową dietą? 

Jak się pozbyć pestycydów z warzyw i owoców?

fot. Photo - Andres Carreno/ Unsplash

Pestycydy wykorzystywane są w uprawie warzyw i owoców. To substancje używane do zwalczania szkodników, a ponadto pełnią funkcję ochronną. Są szkodliwe dla organizmu, jeśli spożywa się je w dużych ilościach. Nie powinno się jednak rezygnować z jedzenia warzyw i owoców, ponieważ korzyści płynące z utrzymywania zdrowej diety znacznie przewyższają wpływ pestycydów.

Organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG) opracowała ranking produktów, które zawierają najwięcej pestycydów. W badaniu wzięto pod uwagę próbki oceniane w sześciu kategoriach dotyczących zawartości tych substancji. Wyniki są zadziwiające! Najwięcej pestycydów znaleziono w jabłkach i truskawkach. Bogate w pestycydy okazały się również nektarynki i brzoskwinie, a także szpinak. Na kolejnych miejscach w rankingu znalazły się ziemniaki, borówki, papryka i sałata.

"

Produkty, które według EWG zawierają najmniej pestycydów to: cebula, kukurydza, ananas, awokado, szparagi, groszek, mango i bakłażan. "

Eksperci oceniają, że myjąc warzywa i owoce samą wodą, możemy pozbyć się zaledwie niewielkiej ilości pestycydów. Na szczęście istnieje kilka sposobów oczyszczania warzyw i owoców z z tych substancji. Nie jest możliwe, by całkowicie pozbyć się pestycydów z ulubionych produktów, ale można maksymalnie ograniczyć ich spożycie. 

Jak pozbyć się pestycydów domowym sposobem?

W sklepach znajdziemy wiele środków, które mają za zadanie oczyścić warzywa i owoce z pestycydów i wszelkich środków chemicznych. Są to jednak drogie preparaty, które z powodzeniem można zastąpić produktami z własnej kuchni. Jak to zrobić?

Najpierw należy pozbyć się bakterii, które nie znoszą kwaśnego środowiska. Do tego celu najlepiej użyć octu jabłkowego, który ma łagodniejszy aromat i smak niż zwykły ocet. Do naczynia wypełnionego wodą (ok. 1 litr) należy wlać 100 ml octu i umyć dokładnie warzywa i owoce.

Po umyciu produktów można zacząć proces oczyszczania z pestycydów, które ulegają hydrolizie w zasadowym środowisku. Wystarczy przygotować zwykłą solankę, do litra wody dodać łyżkę sody oczyszczonej, a następnie moczyć w niej owoce i warzywa przez ok. 10 minut. 

Na koniec wystarczy umyć warzywa i owoce w czystej wodzie i osuszyć. 

Czy warzywa i owoce ze straganu są wolne od pestycydów?

Niestety warzywa i owoce kupowane bezpośrednio od rolników lub ze straganów nie są wolne od pestycydów. W dzisiejszych czasach niemal każdy rolnik korzysta z nich w swoich uprawach, bo jest to skuteczne rozwiązanie. Problem pojawia się, gdy w uprawach wykorzystuje się środki niedozwolone, w zbyt dużych stężeniach lub nie stosuje się substancji biodegradowalnych. O ile produkty z supermarketów przechodzą liczne kontrole, które mają na celu wykrycie niekorzystnych środków, o tyle warzywa i owoce uprawiane prywatnie nie są badane. Pozostaje w takim przypadku wierzyć na słowo, że warzywa są zdrowe lub kupować ze znanych i sprawdzonych źródeł. 

Zagłosuj

Gdzie kupujesz warzywa i owoce?

_______

zdrowie.radiozet.pl/nk