Uważaj na te ciasteczka dla dzieci! GIS ostrzega przed akrylamidem

18.07.2017 11:46

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed zakupem dwóch partii belgijskich ciasteczek dla dzieci "Belkorn" Biskids 6+. Powodem decyzji jest wysoki poziom toksycznego akrylamidu.

Uważaj na te ciasteczka dla dzieci! GIS ostrzega przed akrylamidem

fot. GIS/pixaby.com/CC0 Public Domain

Feralna seria słodyczy oznaczona jest numerami: 164802 (z datą ważności do 29 listopada 2017 roku) oraz 171905 (z datą minimalnej trwałości do 12 maja 2018 roku). Chodzi o produkowane przez belgijską firmę CRV Corthouts NV ciasteczka "Belkorn" Biskids 6+ o smaku jabłkowym bez dodatku cukru, w opakowaniach ważących 150 g.

Stwierdzono w nich zbyt wysoki poziom akrylamidu - substancji potencjalnie genotoksycznej i kancerogennej, dlatego - zgodnie z decyzją GIS - produkt nie powinien być spożywany przez konsumentów, szczególnie przez dzieci. Osoby, które posiadają wyżej wymienione partie ciasteczek proszone są o dokonanie zwrotu do miejsca ich zakupu lub ich zniszczenie.

Belgijski producent ciasteczek powiadomił stronę polską o konieczności wycofania dwóch partii ciasteczek "Belkorn" Biskids 6+ z obrotu handlowego. Kontrahenci zostali poinformowani o konieczności wycofania kwestionowanych serii produktów, które zostały zabezpieczone do czasu utylizacji w magazynie. Proces usuwania towaru z rynku jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Akrylamid - prawdziwy "ciasteczkowy potwór"

Wydzielający się pod wpływem ciepła (w temperaturze około 120°C) akrylamid został odkryty dopiero w 2002 roku, choć niemal od zawsze był obecny wśród chemicznych form cukrów i aminokwasów wchodzących w skład żywności zawierającej skrobię (której nadaje specyficznego smaku i dodaje brązowego koloru).

Zawierają go łatwo dostępne, wysokoprzetworzone produkty oraz wszelkiego rodzaju ciasteczka, pierniczki, chipsy, frytki a nawet mielona kawa czy płatki kukurydziane. Choć już dawno naukowcy podejrzewali, że związek ten ma działanie rakotwórcze, to jednak dopiero specjalistom z Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności European Food Safety Authority (EFSA) udało się potwierdzić wcześniejsze przypuszczenia i udowodnić, że wysokie stężenie akrylamidu w pożywieniu może przyczyniać się m.in. do:

  • nowotworów tarczycy
  • nowotworów nerek
  • raka jąder
  • raka pęcherza moczowego

Okazuje się, że ryzyko zachorowania na tego typu choroby nowotworowe szacowane jest na 1:100 w zależności od tego, ile wynosi nasza masa ciała oraz od tego, jak dużo i przez jak długi okres czasu będziemy narażeni na wysokie stężenia akrylamidu.

Związek ten uważany jest za najbardziej szkodliwy zwłaszcza dla dzieci, głównie ze względu na to, że w przypadku maluchów stosunek ilości tego składnika w spożywanym pożywieniu do tego, ile ważą, jest zdecydowanie największy.

Uważa się, że produkty skierowane do najmłodszych konsumentów, powinny zawierać mniejsze ilości akrylamidu niż w przypadku towarów spożywczych skierowanych do nieco starszych odbiorców.

ciasteczkowy potwór
fot. Jana Reifegerste, flickr.com, CC BY-SA 2.0
Zagłosuj

Czy zwracasz uwagę na to, by produkty podawane do jedzenia Twoim dzieciom nie zawierały wysokich ilości akrylamidu?

________
zdrowie.radiozet.pl/π