Dietoterapia: Dietetycy z Wrocławia zmienią nawyki żywieniowe Polaków

24.10.2017 15:58

Mieszkańcy kilkunastu małych miejscowości na Dolnym Śląsku, w Wielkopolsce i woj. łódzkim wezmą udział w specjalnym programie zmieniającym codzienne nawyki żywieniowe, przygotowanym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Dietoterapia: Dietetycy z Wrocławia zmienią nawyki żywieniowe Polaków

fot. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Co to jest dietoterapia?

Choć nie istnieje jedna definicja tego terminu, zwykle dietoterapia tłumaczona jest jako naturalny proces uzdrawiania organizmu poprzez wyeliminowanie z codziennego jadłospisu składników, które wprowadzały nas w stan choroby - zamiast nas odpowiednio odżywić, po prostu nam szkodziły. To właśnie dlatego taki program żywieniowy powinien być dobierany indywidualnie do każdego pacjenta.

Najczęściej można się w ten sposób pozbyć chorób autoimmunologicznych lub zaburzeń hormonalnych, wobec których konwencjonalne metody leczenia pozostają bezskuteczne. Najczęściej pacjenci przechodzący dietoterapię już po kilku tygodniach gubią zbędny tłuszcz i odzyskują lepsze samopoczucie. 

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Polakom zgubić zbędne kilogramy?

Dietetycy z Wrocławia postanowili zastosować tę metodę walki z nadwagą i otyłością u 64 rodzin z trzech województw (dolnośląskiego, łódzkiego i wielkopolskiego), które przez 24 tygodnie będą korzystać ze specjalnie dobranego do ich stanu zdrowia programu żywieniowego, opartego na domowych posiłkach i sporej dawce aktywności fizycznej. Dzięki temu będą mogli nie tylko trwale zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne, ale i skutecznie walczyć z nadmiarem kilogramów.

Raz w tygodniu eksperci z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odwiedzą objęte programem rodziny, żeby na bieżąco monitorować efekty, a także wspólnie planować dalsze działania. Po co? Wszystko, by trwale zmienić przyzwyczajenia żywieniowe Polaków i uchronić ich przed chorobami cywilizacyjnymi wynikającymi m.in. nadwagi i otyłości.

Jak tłumaczy prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu:

"

Indywidualizujemy podejście do badanych rodzin, dostosowując układane jadłospisy do sytuacji ekonomicznej, zwyczajów żywieniowych, a nawet preferencji smakowych. To, że często będziemy się spotykać, pozwoli podtrzymać uczestnikom akcji motywację. "

Jak wygląda podstawowy jadłospis w ramach dietoterapii?

Program realizowany jest w następujących miastach trzech województw:

woj. dolnośląskie:

  • Oborniki Śląskie,
  • Milicz,
  • Długołęka,
  • Oleśnica,
  • Trzebnica,
  • Kłodzko;

woj. łódzkie:

  • Wieluń,
  • Sieradz,
  • Złoczew,
  • Wieruszów,
  • Pajęczno,
  • Działoszyn;

woj. wielkopolskie:

  • Kępno,
  • Kościan,
  • Krotoszyn,
  • Odolanów,
  • Rawicz,
  • Ostrzeszów.

Według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego ponad jedna czwarta Polaków (25,2 proc.) jest otyła. Średnia w Europie wynosi 22,3 proc.. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.

Zagłosuj

Ile razy w życiu byłaś/byłeś na diecie?

źródło: UPWR/PAP

______

zdrowie.radiozet.pl/π