Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

08.01.2018 15:15

Kawa rozpuszczalna nie cieszy się dobrą sławą. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, ale jej smak dla wielu osób jest nie do przyjęcia. Kawosze uważają nawet, że kawa rozpuszczalna to nie kawa, a chemiczny wynalazek. Sprawdź, czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia.

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

fot. Photo, Kyle Meck/ Unsplash

Kawa rozpuszczalna nie jest ''tworem chemicznym'', wytwarzana jest z prawdziwej kawy. Ziarna kawy są palone, mielone i parzone, zanim rozpoczną swoją podróż, by stać się kawą rozpuszczalną. Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? To całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy, co umożliwia pozostawienie suchych kryształków. Po dolaniu wody, kryształki ponownie się rozpuszczają tworząc znany wszystkim napój. W związku z tym, kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieją dwie metody przygotowania suchego produkty, jakim określamy kawę rozpuszczalną. Pierwszym z nich jest liofilizacja, czy suszenie kawy poprzez wymrożenie. Cały proces polega na zaparzeniu prażonych i zmielonych ziaren kawy, a następnie studzeniu wywaru poprzez wymrażanie w temperaturze - 40 stopni Celsjusza. W ten sposób powstają kryształki lodu, które następnie usuwa się z zamrożonych granulek kawy.

Innym sposobem jest suszenie wywaru z kawy suchym, gorącym powietrzem. Doprowadza się tym samym do całkowitego odparowania wody, czego wynikiem jest pozostawienie suchego proszku kawowego.

"

Polskie prawo dot. etykietowania produktów określa, że produkt nazwany ''kawą rozpuszczalną'' musi być czystą kawą.

"

Nawet przeciwnicy kawy rozpuszczalnej przyznają, że jest to niesamowita technika, która pozwala uzyskać suchy i niezwykle wytrzymały produkt. Kawa rozpuszczalna ma długą datę przydatności, a do jej przygotowania wystarcza zaledwie woda. To niewątpliwa zaleta ''gotowej'' kawy. Szybkość i łatwość przygotowania to główne zalety kawy rozpuszczalnej. Po wypiciu ulubionego napoju nie trzeba sprzątać, czyścić młynka po kawie i opróżniać ekspresu. Kawa rozpuszczalna ma także specyficzny, stosunkowo łagodny smak.

Dlaczego kawa rozpuszczalna ma złą sławę?

Kawa rozpuszczalna określana jest jako kawa gorszej jakości. Wynika to głównie z faktu, że konsument nie ma wpływu na jej jakość. Kupując kawę rozpuszczalną nie otrzymujemy informacji z jakich ziaren powstała kawa, w wielu przypadkach są to ziarna gorszej jakości, których niska cena obniża koszty masowej produkcji. Ma to oczywiście wpływ na smak, który nie jest tak intensywny i głęboki, jak w przypadku kawy świeżo mielonej. Warto jednak pamiętać, że kawa rozpuszczalna to nadal produkt wytwarzany w 100 proc. z kawy.

Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia?

Kawa rozpuszczalna ma mniej cholesterolu niż czarna kawa po turecku lub ''mała czarna'' z ekspresu. Nie jest to jednak rekomendowany produkt dla osób, które walczą z wysokim cholesterolem.

Kawa rozpuszczalna zawiera więcej składników mineralnych niż kawa naturalna. Kawa rozpuszczalna bogata jest w m.in. wapń, cynk, mangan i magnez. Niestety, może również poszczycić się zawartością metali ciężkich, jak glin i nikiel. Mówi się o tym, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się więcej niklu niż w kawie naturalnej, ale nie jest prawdą, że kawa rozpuszczalna jest dużym źródłem niklu. Nie ma medycznych przeciwwskazań do tego, by ją spożywać.

Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny niż naturalna. Jest także łagodniejsza w smaku i nie wywołuje silnego pobudzenia. Kawy rozpuszczalnej można wypić więcej, ale i w tym przypadku należy zachować zdrowy umiar. Za śmiertelną dawkę kofeiny przyjmuje się ok. 10 g, to mniej więcej 154 filiżanki kawy rozpuszczalnej wypitej w ciągu jednego dnia.

Kawa rozpuszczalna ma więcej antyoksydantów niż kawa naturalna. Potwierdziły to badania opublikowane w "Food Chemistry" w 2012 roku. Niestety, działanie antyoksydacyjne kawy rozpuszczalnej maleje po dodaniu do niej mleka.

Kawa rozpuszczalna zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy. Ma ich prawie dwa razy więcej niż kawa naturalna i niektóre herbaty. Zawartość szczawianów w kawie rozpuszczalnej porównywana jest do czarnej herbaty, która również charakteryzuje się ich dużą zawartością. Z tego względu nie poleca się picia kawy rozpuszczalnej osobom z chorobami nerek i układu moczowego, które narażone są na wystąpienie kamicy nerkowej czy szczawianowej.

Kawa rozpuszczalna zawiera HMF czyli hydroksymetylofurfural. Związek powstaje w wyniku reakcji Maillarda, która zachodzi w żywności poddanej działaniu wysokiej temperatury. Jest to związek potencjalnie niebezpieczny, który może wywoływać nowotwory. Pojawia się jednak coraz więcej doniesień, które opisują HMF jako związek wywołujący terapeutyczny wpływ na niektóre nowotwory. Z powodu niedokładnych badań i rozbieżności w ocenie, trudno stwierdzić, czy ma to negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Kawa rozpuszczalna nie jest uważana za szkodliwą. Jak każdy produkt, powinna być jednak spożywana z umiarem. Osoby, które źle znoszą kawę, czują silne pobudzenie lub po prostu źle się czują po wypiciu kawy, powinny również unikać wersji rozpuszczalnej. Nie ma jednak dowodów na to, że kawa rozpuszczalna szkodzi zdrowiu człowieka. 

Zagłosuj

Wolisz kawę rozpuszczalną czy świeżą (ze zmielonych ziaren)?

Nie myl kawy rozpuszczalnej z napojem kawowym!

O ile kawa rozpuszczalna to po prostu wysuszony wywar z ziaren kawy, to popularne produkty typu ''2 w 1'' i ''3 w 1'' są mieszanką wielu ulepszaczy. Takich mieszanek nie określa się mianem kawy, ale napoju kawowego. To nic innego jak mieszanka kawy rozpuszczalnej (ok. 10%) z cukrem, syropem glukozowym, utwardzonym tłuszczem roślinnym, mlekiem w proszku, regulatorami kwasowości, emulgatorami, stabilizatorami, substancjami przeciwzbrylającymi i aromatami. Taka ''kawa'' jest niezdrowa i lepiej omijać ją szerokim łukiem. Napój kawowy nie wnosi niczego dobrego do diety człowieka. Lepszym pomysłem jest po prostu posłodzenie kawy lub urozmaicenie jej smaku przyprawami - cynamonem, wanilią lub aromatycznym kakaem.

Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak się robi kawę? Zobacz film:

Źródło: Radek Kotarski, Jak robi się kawę? | #3 Polimaty Przy Kawie/youtube
_______

zdrowie.radiozet.pl/nk