Cała prawda o oleju kokosowym. Wcale nie jest tak zdrowy, jak sądzono!

19.06.2017 14:42

Supermodny olej kokosowy lepiej niż do jedzenia nadaje się do... smarowania suchej skóry! Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne w najnowszym raporcie ostrzega, że w 82 proc. składa się on z tłuszczów nasyconych - to więcej niż w maśle, wołowinie czy smalcu wieprzowym. 

Cała prawda o oleju kokosowym. Wcale nie jest tak zdrowy, jak sądzono!

fot. East News

Kardiolodzy ze Stanów Zjednoczonych ogłosili, że spożywanie oleju kokosowego w nadmiernych ilościach może być tak samo szkodliwe, jak jedzenie tłuszczów zwierzęcych.

Choć do tej pory tłuszcze roślinne uważane były za dużo zdrowsze niż te, które pochodzą od zwierząt, to jednak najnowsze dane wskazują, że powszechna na całym świecie moda na zastępowanie innych tłuszczy olejem kokosowym, wcale nie jest godna polecenia - może przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem - podwyższonego poziomu cholesterolu, chorób układu sercowo-naczyniowego (a nawet zawału serca) a na dodatek szybko podnosi poziom "złego" cholesterolu LDL.

Przeczytaj: American Heart Associtaion (AHA) Presidental Adivisory

Naukowcy obalają mit o cudownych właściwościach oleju kokosowego

Choć dobroczynne właściwości oleju kokosowego znane są od wieków, to jednak w ciągu kilku ostatnich lat ten naturalny tłuszcz roślinny stał się prawdziwą gwiazdą. Używali go niemal wszyscy - cieszył się doskonałą opinią zarówno wśród wegan, wegetarian czy osób propagujących zdrowy styl życia, jak i lekarzy oraz kosmetologów. Po latach świetności eksperci udowodnili jednak, że sława słynnego oleju nie jest tak zasłużona, jak się wszystkim mogło dotąd zdawać. 

Po raz pierwszy Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zajęło krytyczne stanowisko wobec oleju kokosowego. Kardiolodzy ze Stanów Zjednoczonych uznali, że tłuszcz ten może sprzyjać tyciu i w nadmiarze naraża nas na podwyższone ryzyko zawału oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Skąd taka opinia ekspertów?

Okazuje się, że olej kokosowy w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla osób... zdrowych, które nie mają żadnych poważnych dolegliwości. Ze względu na to, że zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, zdrowy organizm nie jest w stanie w odpowiednio krótkim czasie przetworzyć go na energię, dlatego bardzo szybko przekształca się w dodatkową warstwę tkanki tłuszczowej na naszym ciele.

Nie oznacza to, że nagle produkt ten stracił swe niemal "magiczne" właściwości - nadal są one niezwykle pomocne osobom cierpiącym na zaburzenia wchłaniania. Obecne w jego składzie kwasy: laurynowy oraz mirystynowy mogą być niezwykle cenne dla osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna, pacjentów po naświetlaniach czy u wcześniaków - głownie dzięki dobroczynnemu oddziaływaniu na jelita. To, co służy chorym, wcale nie jest jednak dobre dla osób zupełnie zdrowych. 

Olej kokosowy - dobry jako kosmetyk, gorszy jako tłuszcz do smażenia

koko
fot. East News

Jeśli nie chcemy sobie zaszkodzić, lepiej, byśmy do smażenia używali innych tłuszczów. W maśle jest aż o niemal 20 proc. mniej tłuszczów nasyconych niż w oleju kokosowym (ok. 63 proc.). Nawet smalec wieprzowy ma ich znacznie mniej - ok. 39 proc. W kuchni zdecydowanie zdrowiej jest więc wykorzystywać produkty, w których zawartość tłuszczu jest zdecydowanie niższa. Nadal jednak olej kokosowy może być polecany w kosmetyce - jako środek łagodzący problemy ze skórą i doskonale nawilżający.

I znów potwierdza się stara zasada Medycyny Wschodu - najbardziej służy nam to, co występuje naturalnie w naszym otoczeniu. Polakom powinien w myśl tej zasady najbardziej służyć olej rzepakowy lub słonecznikowy, który możemy dodawać zarówno do sałatek, jak i używać go do smażenia. Mieszkańcom regionów śródziemnomorskich polecana jest zaś oliwa z oliwek, która zwykle nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach - doskonale sprawdzi się jednak jako dodatek do świeżych warzyw. Kokosy nie występują naturalnie w naszym środowisku, dlatego powstały z nich olej powinniśmy traktować jedynie jako nieco egzotyczny dodatek do naszej codziennej diety lub jako... krem do smarowania naszej skóry! Jeszcze lepszym, naturalnym kosmetykiem jest... woda kokosowa, której niezwykle właściwości mogą przydać się nawet podczas skomplikowanych operacji chirurgicznych!

Czy olej kokosowy może nam szkodzić?

* (Chcesz oglądać filmik z polskimi napisami? Pamiętaj, żeby ustawić opcję tłumaczenia w ustawieniach!)

Zagłosuj

Jaki rodzaj tłuszczu używasz zazwyczaj do smażenia?

źródło: Web MD

____

zdrowie.radiozet.pl/BBC/π