Boże Narodzenie po wegańsku? Przepis na bigos bez mięsa

07.12.2017 16:32

Święta tuż, tuż... A co, jeśli dawno niewidziany kuzyn lub odwiedzająca Cię raz do roku stryjenka siedząc przy świątecznym stole wyjawi, że przestała jeść mięso? Warto mieć w zapasie potrawy, którymi można uraczyć nawet najbardziej wybrednych gości. Proponujemy zmodyfikowaną wersję tradycyjnego bigosu - ma mniej kalorii i jest zdrowszy!

Boże Narodzenie po wegańsku? Przepis na bigos bez mięsa

fot. Mario Carvajal, flickr.com, CC BY 2.0

Nawet jeśli sami jesteśmy mięsożerni i ani w głowie nam przechodzenie na wegetarianizm, weganizm, frutarianizm czy inne modne -izmy, których gorliwych wyznawców przybywa z roku na rok, to może się zdarzyć, że wśród zaproszonych na bożonarodzeniowe spotkania zjawi się "niepożądany" gość. Kuzynka, którą widzisz tylko "od święta", czy wujek z drugiego końca Polski, wpadający do nas tylko przejazdem, może nam nagle oświadczyć, że przeszedł na jasną stronę mocy i nie weźmie do ust niczego, co wcześniej miało oczy, czuło i było taką samą żyjącą istotą, jak my. Co wtedy?

Taka hipotetyczna sytuacja, kiedy w pocie czoła przez pół tygodnia przygotowywaliśmy najsmaczniejsze świąteczne frykasy, a ktoś w jednej chwili niszczy nasze starania i sugeruje, że nie zje tego, czym starannie zastawiliśmy stół, to czarny koszmar każdej dobrej gospodyni, która wraz z początkiem grudnia zaczyna zastanawiać się nad fundamentalnym pytaniem: co ugotować na święta?

"Czarne owce", którym nie w głowie jedzenie innych owieczek a właściwie baranin, jagnięcin, kiełbas i wszelkiego typu mięsnych dodatków, zdarzają się w każdej rodzinie. Przezorni powinni więc wziąć pod uwagę, że wobec rosnącej popularności mody na kuchnię roślinną, lepiej przygotować zawczasu praktyczne menu, którym bez obaw można poczęstować wegan, jaroszy i innych "wege-dziwaków". Najprościej zaoferować takim oryginałom dużą "michę" czegoś, co łatwo odgrzać, można długo trzymać w chłodzie a na dodatek z każdym dniem nabierze bardziej wyrazistego smaku.

Proponujemy bezmięsną wersję tradycyjnego bigosu. Nie dość, że ma mniej kalorii, to na dodatek wcale nie napracujemy się nad jego przygotowaniem tak mocno, jak w przypadku wariantu klasycznego, bez którego mięsożercy nie wyobrażają sobie żadnych świąt.

Zagłosuj

Czy przygotowujesz dla swoich gości dodatkowe wersje bezmięsnych potraw?

Przepis na wegański bigos ze śliwkami

bigosik
fot. Damian Klamka/East News

Składniki:

  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 600 g kapusty kiszonej
  • suszone grzyby (wedle uznania)
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka/ewentualnie czosnek niedźwiedzi, który nada potrawie wyraźnej głębi

Sposób przygotowania:

1. Poszatkować surową kapustę, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodać kapustę kiszoną oraz namoczone wcześniej grzyby i śliwki. Dodać zmiażdżony czosnek, liście laurowe i koncentrat pomidorowy.

2. Całość dusić pod przykryciem na ogniu nie mniej niż godzinę, co chwilę mieszając, by bigos nie przywarł do dna.

3. Potrawa nabiera smaku dopiero przynajmniej po dobie, zyskując dodatkową głębię w trakcie kolejnego odgrzewania. Dobrze przechowywany może być najsmaczniejszy nawet po kilku dniach od przygotowania. 

Smacznego!

________

zdrowie.radiozet.pl/π