Żółtaczka pokarmowa atakuje w Ostrowie Wlkp. Kilkanaście osób w szpitalach

18.04.2017 16:31

"Można mówić o początku epidemii" - poinformował Andrzej Biliński, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim. 17 nosicieli wirusa HAV trafiło do 3 miejskich szpitali a kilkaset osób objęto nadzorem epidemiologicznym.

Żółtaczka pokarmowa atakuje w Ostrowie Wlkp. Kilkanaście osób w szpitalach

fot. Wirus HAV fot. East News

Pierwszy przypadek chorego ujawniono w lutym 2017 r. w Krotoszynie. Następnie wirus przedostał się na teren powiatu ostrowskiego. 

"

- Obecnie odnotowaliśmy 17 przypadków zachorowań. Mamy do czynienia z sytuacją epidemiologicznie niebezpieczną.

(...) Od lat mieliśmy spokój z tą chorobą zakaźną, a tutaj mamy do czynienia z dużym ogniskiem - powiedział Andrzej Biliński. "

Chore osoby pracowały w sklepach, barach i restauracjach.

"

- Zajmowały się produkcją lub dystrybucją żywności a ta choroba, tzw. choroba brudnych rąk, dalej przenoszona jest drogą pokarmową i może być przeniesiona na żywność - wyjaśnił dyrektor. "

Kilkaset osób i miejsca, w których zakażeni pracowali, objęte są nadzorem epidemiologicznym. Dyrektor Biliński potwierdził, że:

"

17 osób podlega obserwacji i badaniom klinicznym przez 2 miesiące.

Obecnie przebywają na oddziałach zakaźnych szpitali w Kaliszu, Koninie i Poznaniu. "

Najmłodszy chory ma 16 lat, najstarszy 60.

Jak zaznaczył Biliński, WZW typu A przebiega w sposób ostry - uszkadza wątrobę:

"

Pierwsze objawy mają charakter pseudogrypowy, czyli ogólne rozbicie, dreszcze, stan podgorączkowy. Dopiero potem pojawia się żółtaczka. "

Zaostrzone środki ostrożności w lokalach gastronomicznych

Jak donosi portal wlkp24.info, ostrowski sanepid po przeprowadzeniu wywiadów z pacjentami wyodrębnił potencjalne źródła zakażeń. Okazuje się, że kilka osób z objawami choroby to pracownicy barów lub osoby zajmujące się cateringiem.

Ze względu na to, że żółtaczka to choroba zakaźna a zarazki mogą zostać przeniesione na żywność, służby sanitarne zdecydowały o zwiększeniu środków ostrożności w lokalach. Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim zapewnia, że wszystkie jednostki gastronomiczne znajdują się pod szczególnym nadzorem.

Wirus HAV może być przenoszony drogą kropelkową i przy pomocy śliny ma szansę przedostać się do organizmu kolejnej osoby. Sprzyja temu brak higieny, dlatego zaleca się zwrócenie szczególnej uwagi na dokładne mycie rąk i dbanie o czystość, zwłaszcza podczas korzystania z miejsc publicznych, restauracji, barów oraz miejsc, w których można zakupić gotowe do spożycia pożywienie.

____

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/PAP/π