Śledztwo w sprawie zagrożenia epidemiologicznego w Ostrowie Wielkopolskim

20.04.2017 14:51

Po tym, jak służby sanitarne potwierdziły 18 przypadków zachorowań na żółtaczkę pokarmową Prokuratura Rejonowa w Ostrowie Wielkopolskim wszczęła śledztwo w sprawie zakażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu A oraz zagrożenia epidemiologicznego na tym terenie.

Śledztwo w sprawie zagrożenia epidemiologicznego w Ostrowie Wielkopolskim

fot. East News/ CAVALLINI JAMES / BSIP

Rzecznik Prokuratury Rejonowej w Ostrowie Wielkopolskim - Maciej Meler - poinformował, że: "Śledztwo dotyczące zagrożenia epidemiologicznego zostało wszczęte z urzędu" a decyzję o dalszych działaniach podjęto po doniesieniach medialnych.

Analizie prawnej zostaną poddane wszystkie dokumenty, którymi dysponuje ostrowski Sanepid. Czynności prokuratorskie będą prowadzone na postawie art. 165 kodeksu karnego, zgodnie z którym:

"

Kto sprowadza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo dla mienia w wielkich rozmiarach powodując zagrożenie epidemiologiczne lub szerzenie się choroby zakaźnej albo zarazy zwierzęcej lub roślinnej, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. "

W środę na terenie powiaty ostrowskiego odnotowano 18. przypadek zachorowania na "żółtaczkę pokarmową", czyli wirusowe zapalenie wątroby typu A u bezrobotnej kobiety, którą przewieziono do oddziału zakaźnego przy ul. Toruńskiej w Kaliszu. W tej chwili najmłodszy z pacjentów ma 16 lat a najstarszy jest sześćdziesięciolatkiem.

Żółtaczka pokarmowa atakuje w Ostrowie Wlkp. Kilkanaście osób w szpitalach Dowiedz się więcej Żółtaczka pokarmowa atakuje w Ostrowie Wlkp. Kilkanaście osób w szpitalach

Według Andrzeja Bilińskego - Dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim - wszyscy pacjenci powiązani są z jednym z punktów gastronomicznych zajmujących się produkcją garmażerii oraz barem, w którym sprzedaje się kebaby:

"

Mamy do czynienia z sytuacją epidemiologicznie niebezpieczną; w analogicznych okresach poprzednich lat były zerowe wyniki zachorowań. Obecnie 18 nosicieli wirusa HAV, odpowiedzialnego za wirusowe zapalenie wątroby typu A przebywa w trzech szpitalach w Kaliszu, Koninie i Poznaniu, a kilkaset osób objętych jest nadzorem epidemiologicznym. "

Lokalne punkty gastronomiczne pod nadzorem epidemiologicznym

Zrzut ekranu 2017-04-20 o 13.47.05 1

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ostrowie Wielkopolskim - w związku z zachorowaniami na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A - poinformowała, że wszystkie placówki spożywcze, bary i sklepy, w których pracowały osoby, które zachorowały na WZW typu A, zostały objęte nadzorem epidemiologicznym i obecnie nie wzbudzają żadnych zastrzeżeń inspektorów. 

- Nie ma zagrożenia epidemiologicznego przy spożywaniu pokarmów spożywczych a wszystkie osoby chore zostały wyeliminowane z produkcji i dystrybucji żywności poprzez obowiązkową hospitalizację - potwierdza ostrowski sanepid.

"

Osoby pracujące w szeroko rozumianym sektorze spożywczym, które miały kontakt z chorymi, znajdują się pod ścisłym nadzorem lekarskim oraz epidemiologicznym i nie mają żadnych objawów chorobowych. "

Jak rozpoznać objawy żółtaczki pokarmowej?

Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A w pierwszym etapie (tydzień przed pojawieniem się pełnej postaci choroby) daje oznaki grypopodobne, tj.:

  •  wysoka gorączka,
  • poczucie ogólnego "rozbicia",
  • osłabienie organizmu
  • problemy gastryczne.

W dalszym etapie pojawiają się objawy typowe dla żółtaczki:

  • zażółcenie powłok skórnych i gałek ocznych,
  • mocz koloru piwnego,
  • odbarwiony stolec.

Wirus WZW A wylęga się w organizmie od 15 do 50 dni (średnio około 30 dni). - Jeśli wystąpi u nas któryś z objawów, należy zgłosić się do lekarza rodzinnego - potwierdzają pracownicy sanepidu.

Żółtaczka pokarmowa uważana jest za "chorobę brudnych rąk", do której doprowadza spożycie żywności lub skażonej wody. Stosunkowo rzadziej dochodzi do zarażenia poprzez bezpośredni kontakt z chorym lub używanie przedmiotów, które dotykał. Należy jednak przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej, obowiązkowo myć ręce po skorzystaniu z toalety lub przed przygotowaniem posiłków. Choroba łatwo szerzy się w dużych zbiorowiskach (zwłaszcza szkołach, przedszkolach czy placówkach oświatowych) a także pomiędzy domownikami.

Czym nam grozi WZW?

Zagłosuj

Ile razy dziennie myjesz ręce?

___

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/PAP/psse/π