Co robić, by uchronić się przed salmonellą?

28.10.2016 17:30

Uważajcie na jajka z Biedronki! Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że jajka pochodzące od dwóch stad kur niosek mogą zawierać bakterie Salmonella enteritidis.

Co robić, by uchronić się przed salmonellą?

fot. Co robić, by uchronić się przed salmonellą?

Jeśli do tej pory nie wyrobiłeś w sobie nawyku, by zanim włożysz jajka do lodówki sparzyć ich skorupki przez minimum 10 sekund wrzątkiem, to powinieneś jak najszybciej to zmienić. W jajach sprzedawanych w popularnej sieci dyskontów odkryto bakterie Salmonelli.

Przeczytaj: Biedronka wycofuje jajka. Mogą być skażone salmonellą

Leczenie zatrucia pokarmowego, które może być powodowane przez te drobnoustroje, zwykle ogranicza się do stosowania węgla leczniczego lub kilkudniowej diety. W największym niebezpieczeństwie znajdują się dzieci, u których może bardzo szybko dojść do groźnego odwodnienia oraz osoby, których odporność jest ograniczona z powodu długotrwałej choroby lub przebytych operacji.

Niektórym pomaga Smecta, jednak jeśli objawy nie ustępują, lekarz może nam zalecić przyjmowanie antybiotyków, a nawet skierować nas do szpitala, gdzie zostanie nam wykonany tzw. posiew. Pozwoli to upewnić się, czy ostra biegunka - jeden z objawów zatrucia Salmonellą została spowodowana przez kontakt z bakteriami. 

Bakterie Salmonella enteritidis

salmonella
fot. Wikilmages, pixaby.com, CC0 Public Domain

Jak ograniczyć ryzyko zarażenia się Salmonellą?

  • Zawsze parz wrzątkiem skorupiki jajek przed włożeniem ich do lodówki i przechowuj je w osobnej przegródce
  • Nigdy nie zamrażaj jedzenia po rozmrożeniu
  • Unikaj surowego mięsa niewiadomego pochodzenia oraz niedopieczonych lub niedogotowanych potraw
  • Myj ręce przed jedzeniem lub przygotowywaniem posiłków oraz korzystaniu z toalety

___

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π