Domowe sposoby Polaków na przeziębienie. Znacie wszystkie? [SONDA]

29.12.2015 11:34

Zima, zima, a jak zima to i przeziębienia. Temperatury za oknami coraz niższe, a więc znacznie częściej zdarza nam się pociągać nosem i pokasływać. Nie wolno tego zaniedbywać. Nawet tak błaha sprawa jak przeziębienie może doprowadzić do komplikacji zdrowotnych.

Domowe sposoby Polaków na przeziębienie. Znacie wszystkie? [SONDA]

fot. Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie. Zobacz, co stosują Polacy

Domowych, naturalnych sposobów na przeziębienie jest wiele. Których z nich jest jednak najlepszy i dlaczego w ogóle działają?

Jaki jest najlepszy domowy sposób na przeziębienie?

Jeśli organizm jest wyziębiony, a my zaczynamy kichać, trzeba działać szybko. Przeziębienie trwa zazwyczaj kilka dni, przez które należy się wygrzać i naładować organizm witaminami i minerałami – najlepiej tymi w naturalnej postaci.

A co najczęściej stosują Polacy?

O to, jaki jest najlepszy sposób na przeziębienie zapytaliśmy przechodniów. Okazało się, że część z nich ma naprawdę oryginalne mikstury własnego autorstwa.

Spróbowalibyście mieszanki z miodem, cytryną i imbirem albo whisky à la hot toddy? Podobno działają za każdym razem. :)

Dlaczego naturalne leki działają?

Wśród domowych sposobów na przeziębienie cały czas przewijają się pewne produkty. Miód, cytryna, imbir… Wiecie jednak dlaczego są w stanie pomóc zwalczyć chorobę?

NATURALNE ANTYBIOTYKI

Od lat lekarze alarmują, że nie powinniśmy za każdym razem sięgać po antybiotyki przepisywane przez lekarzy. Nadużywanie ich może doprowadzić do tego, że organizm stanie się na nie odporny i, w przypadku bardzo poważnej choroby, leki nie zadziałają.

Dlatego właśnie warto sięgnąć po naturalne antybiotyki w postaci produktów spożywczych. Gdy walczysz z przeziębieniem, stosuj więc czosnek, cebulę, żurawinę, miód oraz olejki eteryczne z tymianku, bazylii, mniszka lekarskiego czy sosny.

WITAMINA C

Ostatnie badania pokazały, że witamina C nie pomaga skrócić okresu choroby, ale jest w stanie znacznie zwiększyć odporność. Jeśli będziemy przyjmować ją profilaktycznie, szansa na to, że zachorujemy będzie znacznie mniejsza. Co więcej, jeśli jesteś aktywny fizycznie, to będzie mniejsza aż o 50 proc.! Cały rok jedz więc dużo owoców (czarną porzeczkę, cytrusy, poziomki, truskawki, kiwi, jagody i borówki) oraz warzyw (pomidory, brukselkę, kapustę, czerwoną paprykę, chrzan, natkę pietruszki i szpinak).

CYNK

Podczas przeziębienia bardzo pomocne jest również jedzenie produktów bogatych w cynk. Wykazały to dwa niezależne badania. Wyniknęło z nich, że osoby przyjmujące cynk profilaktycznie chorowały dwa razy rzadziej. Składnik ten znajdziesz m.in. w wątróbce, pestkach dyni, kakao, fasoli białej, kaszy gryczanej, migdałach i płatkach owsianych.

___

ZdrowoBardzo / AS