Domowe sposoby na przeziębienie

24.10.2016 15:31

Przyroda rządzi się swoimi prawami. Kiedy z drzew zaczynają opadać liście, my zaczynamy opadać z sił. Pogoda nie sprzyja nam wtedy w walce z infekcjami. Katar, kaszel, chrypka lub angina to najczęstsze dolegliwości, z którymi musimy sobie radzić. Poznaj najlepsze sposoby na to, by się ich jak najszybciej pozbyć.

Domowe sposoby na przeziębienie

fot. Domowe sposoby na przeziębienie

Wystarczy, by słupek rtęci na termometrach spadł o kilka stopni, aby w przychodniach lekarskich ogłoszono początek sezonu grypowego. Kilka chłodniejszych dni, trochę nieprzyjemnego wiatru i deszczu mogą sprawić, że nawet najdzielniejsi mogą polec w walce z zarazkami.

Choć telewizyjne reklamy wmawiają nam, że według katarskich naukowców zażywanie aptecznych specyfików może pomóc nawet najbardziej zakatarzonemu człowiekowi w kraju, to jednak istnieją dużo lepsze sposoby na to, by przeciwdziałać chorobie za pomocą zwykłych produktów, które możemy znaleźć w zakamarkach naszych kuchennych kredensów.

Nie łudźmy się, że w dostępnych bez recepty syropach na kaszel znajduje się coś więcej niż tylko cukier i woda. Dużo lepiej zastąpić je samodzielnie przyrządzonymi miksturami, które nie zawierają chemicznych dodatków i konserwantów przedłużających ich okres przydatności do spożycia.

Naturalne antybiotyki

jesień
fot. Pezibear, pixaby.com, CC0 Pubic Domain

Jak sobie radzili z przeziębieniami nasi przodkowie? W czasach, gdy apteki kojarzyły się głównie z centrami wielkich miast, a usługi znachorów lub różnej maści felczerów były dużo bardziej dostępne niż wizyty lekarskie, prawdziwą witaminową bombą były... kiszonki!

To dzięki nim ludzie byli w stanie przetrwać nawet najbardziej srogie zimy. Bogatą w witaminę C kiszoną kapustę jedzono zarówno na surowo oraz jako dodatek do ziemniaków. Używano jej też do gotowania tradycyjnego bigosu. Każde gospodarstwo szykowało też własny zapas kiszonych ogórków, bez których trudno było się obyć.

Domowe przetwory pełniły w tych czasach rolę antybiotyków, a zawarte w nich bakterie probiotyczne pomagały utrzymać szczupłą sylwetkę i wspierały system immunologiczny w walce z zarazkami.

Przeczytaj: Bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach pomagają schudnąć

Podobną rolę pełniły też grzyby skrzętnie suszone na sznurkach zaczepionych o kaflowe piece, a także czosnek i cebula. Za prawdziwe lecznicze "złoto" uważano również miód oraz zioła zbierane o określonej porze dnia lub w blasku pełni księżyca, podczas której miały być wydzielane najcenniejsze dla zdrowia substancje. Sprawdź, co jeszcze można wykorzystać do walki z jesiennymi infekcjami!

______

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π